Ingredience: 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 40 g Hery nebo másla, 4 vejce, 2 lžíce vlažné vody, 200 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z půlky citrónu, banány, strouhaná čokoláda a šlehačka na ozdobu Krém: 2 dl mléka, 30 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 30 g čokolády na vaření, 1 velký banán | |
Postup přípravy: Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je s cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Pak přimícháme vlažnou vodu a rozpuštěnou Heru nebo máslo. Mouku promícháme s práškem do pečiva a z bílků ušleháme sníh. Obojí střídavě přimícháme k žloutkovému základu. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 200 °C asi 10 minut, až těsto lehce zrůžoví. Upečený a vychladlý korpus překrojíme po šířce na dvě poloviny. Jednu potřeme polovinou krému a hustě posázíme banány nakrájenými na kolečka, přiklopíme druhou polovinou korpusu. Povrch i strany potřeme zbylým krémem a necháme pár hodin uležet. Před podáváním nakrájíme na kostky, můžeme posypat nastrouhanou čokoládou a ozdobit banány a ušlehanou smetanou. Krém: v mléce rozmícháme mouku a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Mezitím ušleháme máslo s cukrem a nastrouhanou nebo rozpuštěnou čokoládou. Vychladlou kaši postupně zašleháme do máslové hmoty a promícháme s nastrouhaným banánem. |